bhn2:
500g pasta-senang gune makaroni
400g daging or ayam cincang (mane2 pon boleh)
1 ulas bawang putih-di cincang halus
1 biji bawang besar pon dicincng halus gak
1 tin tomato puri
1 biji lada benggala-terpulang nk potong cmne-biase potong dadu je
1 kiub stok ayam
1 batang lobak merah potong dadu
1 batang celery
1 susu teh oregano kering
1 batang serai-klu boleh potong kecik2
1 parutan keju-x ksh la nk gune jename pepon...mozzarela pon boleh
3 sudu minyak msk
garam n gule secukup rase
bhn2 nk wat sos:
2 sudu besar butter
1 sudu besar tepung gndum
2 kotak susu segar (x yah susah cri susu segar...gune full cream or low fat dutch lady yg biase kiter minum 2 jer)
secubit lada hitam n garam
cara2:
1. rebus 3/4 air dlm periuk besar. masukkn sedikit garam. bile air mendidih masukkan makaroni sikit2...kcu sekali sekala. tambahkn 1 sudu minyak masak. tuk elakkn pasta melekat..bile dh lembut angkat dan toskan.
inti daging:
- goreng bwng besar dan bwng putih sehingga layu...jgn smpai garing. msukkan daging cincang..goreng hingga keperangan.
- msukkan carrot, cendawan, capsicun dan celery. kacau rata.
- masukkn tomato puri.klu terlalu kering,msukkn sedikir air tapi jgn bg smpai berkuah lak.
- masukkn kiub ayam, oregano dan serai...biarkan mendidih
- tmbahkan sedikit gula dan garam secukup rasa. bile dh nmpk pekat,angkat dn tutup api.
- cairkan butter ats api kecil (jgn smpai perang). bile dh cair sume,msukkn tepung gndum..kcu cpt2 k...kcu 2 minit n msukkn susu segar..
- tmbh grn n serbuk lada hitam.kcu sehingga pekat..
- gune pan or pyrex, mulekan dgn lapisan pasta, tabur rata. lepas tu lapisan init daging , then ratakn sos putih...ulang smpai la sume abis...taburkan cheese di lapisan pling atas
- bakar dlm oven suhu 180-200 dgree selama 30 minit.biasenyer smpai keju cair..
- sedia tuk dihidang!!!nyum3x.... =)
No comments:
Post a Comment