Saturday, December 3, 2011

udin call lagi

SABTU…3nov…shah alam…pagi2 aku dh bgn..roomate aku x de,g kepong…so,aku g shah alam…knp aku x blik kg??sbb gaji aku ade problem..if aku blik,memg ckup duit yg ade,tp ak x dpt bg mak aku duit…udin cal..beritahu yg ayah masuk hospital lagi…kali ni udin panggil ambulans dtg umah…sbb..ayah dh x boleh jalan..mak dgn udin x kuat nak angkat..skrg ayah nk mandi pon,mak yang mandikan..Ya Allah,kuatkan lah semangat kami untuk dugaan semua ini…ringankanla penderitaan ayah..kurangkanlah kesakitannya YaAllah…di masa ini…aku terasa nk lari balek kampong…nak same2 ngn udin n mak,jage ayah..menaburkn bakti untk ayah disaat dlm kesusahan…tp..aku x boleh…hanya disini aku meluahkan…sesiapa yg membaca,ak mintak jasa baik semua,doakan ayah cepat sihat,kami semua dikuatkan semangat…moga jasa kalian semua satu hari nanti dibalas Allah…amin…kami rindu melihat senyuman dan tawa ayah…

~~~~ayahh~~~~~

Assalamulaikum…
Setiap insan yang dilahirkan di dunia ni mempunyai seorang lelaki yang digelar AYAH…tanpa ayah,kite bukan sesiapa..betol x??
Begitu juga aku...ayah aku seorang bekas tentera (ATM)…ayah aku seorang yg cergas,rajin,kuat semangat…suka bekerja demi membesarkan kami adik beradik..tp itu dulu…bukan sekarang..
Bermula dengan kemalangan selepas mengambil ikan dan sayur di pasarpagi batu pahat untuk dijual,kesihatan ayah aku mule menurun..sejak itu,ayah tak lagi menjual ikan mnggunakan motor..kami adik beradik risau ngn kslmtan ayah..
Ayah mule bekerja kebun…2,3 tahun berlalu..aku pon dh hbs belajar kat uitm…selepas temujanji dgn doctor untuk pemeriksaan keshtan menunaikan haji,kami semua bertambah risau..ayah disahkan menghidap Renal disease..buah pinggang gagal berfungsi sepenuhnya…
Kaki ayah mule membengkak..penuh ngn air..ayah susah bernafas…perut buncit…seminggu sebelum Hari Raya,udin call aku beritahu yg ayah kene tahan kt hospital..doktor bg ubat lawas kencing untk keluarkan air dan kotoran dlm badan…slpa Hari Raya,ayah kembali tak sihat…sekali lagi,ayah kene tahan di hospital..tp mase tu,kami Nampak semangat ayah kuat melwan penyakit..mcm perubatan kami cuba nk pulihkan ayah semula..
Tak lama slps itu,doctor suruh kami bersedia untuk perubatan dialysis buah pinggang ayah…sedih nya x terucap mase tu…dn mase tu gak aku dpt twaran kerja dekat Bangi…rase berat hatI nk tinggal kan udin ngn mak uruskan ayah …
Tanggal 19hb November..udin call..beritahu yg ayah kne thn kat hospital lgi..mase tu aku dh x de hat ink keje..ditambah dgn demam n batuk…hari selasa aku amik half day…aku pecut blek batu pahat sbb risaukan ayah…smpai kat hospital,ak tgk ayah msih senyum lagi menyambut kepulangan aku…tp aku nmpak kaki n perut ayah yang membengkak…ak trus g toilet sbb x dpt thn air mata…
Aku ambil mase berborak dgn ayah…tibe2 aku terperasan org yg duk katil sebelah ayah,mirip sgt arwah atuk aku...bapa kpd ayah aku..then ayah bukak cerita…ayah tnye aku,same kn ngn arwah Embo??aku kat yela…then aku Nampak ayah nangis…die kate die rindu arwah atuk aku…setiap kali die tgk org tu,msti die nangis..aku bertambah la sedih…
Aku jumpe doctor yng merawat ayah…aku x berapa puas aty,sbb ayh baru je disahkan menghidap Hepatitis B…n ayah ade kate yg ddoktor ade msukkn darah..lps tu la,ayah disahkan ade Hep B…doctor tu cube nk elakkn diri dr aku…disbbkn Hep B,ayah susah dapat tempat untuk menjlani dialysis…kesian ayah..ayah merana sbb Hep B tu…kami semua dh pegi bnyk tempat untk cari tmpat dialysis yg sudi terima ayah…tp..sampai SEKARANG…x de lagi tempat yang sesuai…dimana hak ayah sebagai PESARA TENTERA?...
Hari terakhir ayah di hospital,kami jenguk org yang sblah katil yah tu…atuk tu dh sedar..dh boleh bercakap…die ckp die mintak maaf sume salah die,dan die ckp terima kasih..mase tu aku ngn abg x tak dpt thn air mata..sbb atuk ckp smbil nangis..abg die teringt arwah atu,sbb die x de sepnjang arwah atuk sakit…

Wednesday, November 2, 2011

cahaya hati



~~~ALLAH ENGKAU DEKAT...PENUH KASIH SAYANG...TAKKAN BIARKAN HAMBAMU "MENANGIS"...SUBHANALLAH..ASTAGFIRULLAH...

Sunday, October 23, 2011

:::Bismillahhirrahmanirrahim::::


Bismillahirrahmanirrahim..

Untuk calon suami dunia akhiratku

Asssalamu’alaikum warahmatullahi wabarokatuh
...
Duhai calon pemilik tulang rusukku, aku akan segera hadir dalam dinginnya malam dengan hangatnya jiwa. Ku tunggu hingga Ijab Kabul terucap dari lisanmu. Aku akan menjaga dalam harumnya semerbak dalam jiwaku, menunggu hingga engkau menahkodai bahtera kita. Ku kan berhijab dengan sempurna dengan tak selalu mengikuti arah arus angin yang berhembus.

Duhai calon imam dalam solatku, aku kan selalu hadir dalam cintamu kepada Allah, dengan sigap aku akan menghamparkan sajadah sebagai alas sujudmu, dengan hadirku sebagai makmum Insya Allah akan menyempurnakan sholat kita. Deru do’amu teiring “aamiin” dari lisanku.

Dalam hening malam bulir air mata tak henti ku teteskan bercahayakan munajat doa.

Duhai calon pemilik tangan gagah yang menolongku ketika aku terpuruk dan jatuh.. lindungi aku dalam perjalanan hidup kita, ketika engkau terluka kan kubalut dengan cinta jiwa yang merona, menyembuhkan segala perih dalam jiwamu.

Duhai calon pengusap air mataku, sungguh engkau takkan rela calon bidadarimu ini menangis, usaplah lembut pipi kemerah-merahan ini agar tak menangis, dan kan kuhaluskan telapak kakimu dengan mencucikannya ketika engkau pulang dari berjihad.

Duhai calon ayah dari para mujahi-mujahidah kita, aku sebagai madrasah pertama sebagai sumber ilmu dari anak anak kita, kan kutanammkan ilmu agama agar mujahidah kita takut akan Rabbnya, santun pada kedua orang tuannya, menghormati orang-orang yang lebih tua. Akhlakul karimah yang baik kan kusisipkan dalam prilakunya semenjak kecil.

Duhai calon nahkoda yang kan membawa keluargaku ke surga…
Mari kita hiasi rumah kita dengan cahaya cahaya iman…

Aku dalam diam sengaja tak menampakkan diri, agar engkau benar benar menemukanku dalam cahaya sujudmu

Aku tak banyak bicara kerana aku takut ketika aku menyapa, engkau tepesona pada apa yang ku ucap

Aku menunduk malu, tak berani menatap mata binar yang engkau miliki, karena aku takut dapat memudarkan imanku.

Temukan aku wahai calon imam dalam sujudku…

Aku menunggu lisan ijab darimu..

..:: Wassalamu’alaikum warahmatullahi wabarokatuh ::..

Sunday, October 16, 2011

percutian 3 hari 2 malam di shah alam~~~~ :)



sekadar gambar hiasan:)

salam...

lame sah x update blog ni...x de mase yg dapat diperuntukan tuk mencari idea n menaip..hehe...

ok2..merujuk kepada perkara @ tajuk di atas..disini ingin mengel'aborate'kn lago tajuk yg telah tertera...chewah..hohoho

eh3x..sebelom tu..aku nak update serba sedikit kehidupan aku skrg...ehem3x...alhamdulillah sekrg boleh dipanggil seorang pekerja..hihi..aku mulekan khidmat aku as seorang R&D Analyst kat Y.S.Pharmaceuticals Sdn Bhd kat bandar baru bangi pada tanggal 03 Oktober 2011...hihi...analyst???ape tu???wat ape???hahaha..aku pon x reti nak explain..yg penting aku duk kat makmal dr 8 pagi sampai la 5.30 SEPATUTNYE..huhu..klu x sepatutnye,kul 8 malam pon aku ade kat makmal lagi..huwaaaa...

ok2..berbalik kepada tajuk asal..14 oct 2011..blek keje kul 6.30 solat asar kat surau kilag aku terus menuju ke shah alam..niat ati nk lalu federal highway,x sunyi...akibat bergayut ngn 'encik hati',termasuk SKVE..uih...sunyi tol jln tu..disebabkan ketakutan yg makin menjelma,aku bwk slow yg mungkin...120km/h..huhu..then yg x bestnye..aku terlepas ambil tiket kat tol sbb laju sgt..hahaha..ntah ape je aku ni..smpai tol tunai,pe lagi..kene penalti la aku..baek2 nak save duit,jadi membazir duit..huhu..kopak aku..

sampai shah alam,aku g umah kima..bermalam kat sane..sampaai shah alam lbh kurang 7.45...esok tnga hari baru la aku jumpe zana,lily,yan n mai..hihihi..kitorg mkn same...yan ngn mai je x join...mkn ayam penyet kat padang jawa..nyum3x...

pas tu kitorg lepak2 kat umah jer..tido sampai la ke petang...dapat call dari 'encik'..pas tu dpt mesej 'encik' ajak lepak same..aku pon on je la...pas siap2,'encik' pon sampai...kitorg g ronda2 naek wira..myvi tinggal kat umah je...

memula 'encik drive',pas 2 'encik' kate susah lak bwk wira tu..huh..alasan diskriminasi semata2..saje nk suh aku bwk..x tau nak g mane..hala la ke Jusco Bkt Raja...plan nk tgk wayang..tp movie Real Steel start 9.15..takut abs lmbt,x jadi la tgk wayang..'encik' ajak berkelah plak...kitorg g redeem hot tiket..dpt 2 ketul KFC..huhu..pas 2 g beli nasi lemak JATI...nyum3x...rindu beb nak mkn nasi lemak jati yg membukit tu...

then kitorg g padang shah alam..tetibe 'encik' patah balik g kete amik somthng..bile ditnye die kate amik hp kt seat driver..tp..mcm x logik lak,sbb aku yg drive..rupenye die amik lighter...dlm kete memg ade lighter..adik aku punyer..

tetibe 'encik' berkate...'hari ni kite sambut ur birthday awal seminggu yer..surprise!!!'..ohohiohooho..memg surprise...hihihi...sbb minggu birthday aku nt 'encik' ade training..x leh smbut time tu...hihi..'encik' nyalakn lilin atas ice cream walls..sweet giler..amik2 gambar...tp x dpt attach gambr2 tu kat cni..huhu...fail mase transfer dr hp ke laptop...



kitorag mkn nasi lemak jati,KFC n ice cream walls plus borak2..hehe..maklumla lame x jumpe...hihi..borak2 kosong je..eh lupe..'encik' ade suh aku make a wish..tp aku x tau nk ckp ape..last2 'encik' yg berdoa on behalf aku...hihihi...best2x...

lps lepak kat padang,kitorg pusing2 dalam uitm..aku teringin nk tgk PTAR,DC n FSG...hihi..mengimbau kenangan baru..pas 2 baru la kitorg balek..huhu..sedih lak nk balek..mcm sekejap je jumpe...'encik' pon balek banting tp singgah ofis die dulu..kesian..

balek umah,tgk2 lili zana yan n mai tgk mega movie..best tu..cite rompak2..hihihi...lambat gak kitorg tido...

ptg ahad kul4.40 aku gerak balek semenyih..sedih nyer nk tinggalkan shah alam..huhu..xpe..25hb nt aku dtg lg..td call 'encik',x angkat lakj...mesej x reply..tu msti die x d mood kot..oklah...sampai sini dulu..len kali sory2 lagi..tatata...

Wednesday, October 12, 2011

hanya kerana ALLAH

stiap org akn mlalui kegagalan & sesgghnya kegagalan yg dialami x brmaksud kita x akn bjaya... kjayaan utk kita ada, cuma lambat sikit Allah bg.. Allah nk kita rasa dulu apa erti kesedihan, ketabahan & kesabaran dlm mncapai ssuatu yg kita impi & ingini.. brsangka baiklah dgn Allah & brsyukur sentiasa.. be strong, He always with us =)
never give up... ujian di dunia lambang kasih sayang & perhatian Allah pd kita... brgembiralah dgn rahmatNya... kmenangan yg agung bg org2 yg briman hanyalah Syurga kelak... Allahu yubarik fik ~

Sunday, August 21, 2011

Aku dan Ramadhan


Salam…
Hari ini masuk 21 Ramadhan..pejam celik sekejap je kan dh 20 hari kite puasa…rase sedih lak tetibe bile kenangkan hanya tinggal 10 hari Ramadhan nk tinggalkan kite..mudah2an Ramadhan tahun ini meninggalkan seribu satu rahmat buat kite semua..aminn..
Disebabkan ke’sibuk’an yang aku sendri cipta, aku x d mase nk update blog aku ni..hahaha..keje memang keje..blik keje,bukak pose,solat n tidur..sok wat bnde yg same gak..cume cite bab keje tu tak berapa nk best la..hoho..mls la nk cite bnde x best..
Td..after Terawih..aku terawih sndri kat umah..tetibe aku teringat..yang aku pernah buat satu PERJANJIAN besar dengan ALLAH SWT..istilah saintifiknye..berNazar..Alhamdulillah salah satu drpd doa aku yang aku iringi dgn nazar,Allah telah makbulkan doa itu..Alhamdulillah..syukur..
Bahagia kah aku ???..Allah telah beri ape yg aku pinta..aku redha..aku terima ketentuannya sebab itulah apa yang aku inginkan..dan aku x boleh mungkir janji..aku mesti tunaikan…
Seminggu sebelum puasa..aku ade di Semenyih..ape yg aku x bygkn jd,tlh terjadi..ragu2..confius..ak x tau..aku buat biase je..mase tu aku x sedar lg yg doa aku telah dimakbulkan..setelah beberpa hari dan minggu..aku mula yakin..Allah telah makbulkan doa aku bile hari2 sepi yg aku lalui dh pon berlalu..sentiasa berteman..tp..aku takut..takut untuk berharap..sbb,secara tibe2..tanpa ade hint..aku takut satu hari nt aku akn kehilangn lg..
Aku buat keputusan untuk diri sendri..aku takkn mengharap lagi..aku sedar aku siapa..x layak mengemis kasih orang lain..aku tau..aku kerdil..x bijak..x secantik org lain..aku Cuma anak kepada emak dan ayah..hamba yg sgt lemah kepada Penciptanya..msg2 ade kehidupan msg2..aku x berhak Tanya ape2..aku tau semua tu..msg2 berhak mendapat yg terbaik..dan mgkn aku yg terbaik untuk org lain..tetapi bukan untuk dia..
Doa aku untuk dia tabah dlm harungi cabaran hidup x pernah putus..Alfatihah untuk dia pon x pernah aku lupa…aku cuba berikan dia semangat saat dia sedih,saat dia dihimpit cabaran..semoga dia kuat..semoga dia dapat ape yang diimpikan..
Aku pulak??hihi..aku camnilah..aku terima setiap yang ditentukan untuk aku..sabar..semua dugaan dan cabaran ini mengajar aku erti ketabahan..n paling penting..aku jadi kuat..Alhamdulillah…
Ape-ape pon,aku kene tunaikan janji aku pada Allah..kerana salah satu doa telah dimakbulkan..syukur Alhamdulillah.. 
Eh..cite Ramadhan plak la…
Sepanjang bulan Ramadhan ni,aku belum pernah bukak puasa dgn family aku lg..sedih..rindu pada emak ayah n family lain bertepu2..tp ade yg seronok gak..aku dapat berbuka puasa ngn senior masa skolah dulu..kak Ai name die..hehehe..dulu agk rapat gak ngn akk ni..bes..kitorg bukak same mkn Sate Kajang…bile dh abis buka tu,after solat..balik la kan..time balik tu..lalu 1 jalan..macam pernah ku lihat tempat ini,tapi dimana ya???hahaha..memori..ngn paen,safri n kamal..kitorg g mkn sate mase tu..bulan puasa tahun lps.meanss dh setahun la..hahaha..n that day la kitorg kene rompak kn Downtown Cheras..kenangan blues beb..hihi..
Kali ke-2 berbuka puasa ngn kawan aku..blek keje terus pegi..mkn Pizza Hut lak..abis bukak,solat la kan..tanggungjawab wajib ditunaikan ..then,kitorg pon borak2 kosong je..tp x bnyk masa..sbb kwn aku tu kene blek..anak buah die dh tepon suh jage syami ..hehe..
X sabar nk tungg har jumaat ni..nk blek kampong!!..oh,seri medan…nantikn kepulangan aku 

Friday, July 29, 2011

~~~~my new life~~~


assalamm....

lame dh x layan blog aku ni..cian syg aku ni...first,ak nk mulekan dgn..kabare???waras opo ora?wes madang opo urung??...tetibe lak nk omong jawa pg2 ni..hahaha...

kehidupan aku skrg..klu sblum ni,ak sibuk mencari keje sna sni..pergh..memg perit ln kan cari keje ni..bkn senang..lg2 bile course kite ni 'terlalu' hebat..hohoho...ok2..sblm ni ak sibuk uruskn nenek ak nga tnga sakit..ak cooperate ngn sepupu ak,nisah n kak wan..kitorg luangkn masa yg ade tuk jage nenek..mandikan,suapkan, uubatkn luka n ajak nenek berborak..skrg ni..semua tu ak dh tinggalkan..sedih giler bile terinagt nenek ak kat kg..pkck n mkck ak call..diorg kate nenek sek cari ak jer..ak ngt lagi,beberapa ari lps,pkck ak call,nenek mintak ak masakkn tuk die..sedangkan ak dh smpai k..memg x d sape gatu die ak dh keje..sedih sgt..pkck ak trpkse tipu die,yg ak bz kat umah..time tu jgn cite r..nangis giler thp gaban ak yang kat kl ni...huwaaaaa...
skrng ni ak dh dpt keje..kt kajang..urm..tp hati aku still kat kg...aku kene kuatkn smgnt..aku tau yg aku kuat..dugaan sblm ni lg besar ak hadapi..tp alahmdulillah ak leh survive..semua berkat doa parent ak...semoga nenek cepat sembuh..skrg nenk dh mnghampiri mild strock...watverpon,ak sayang n rindu family aku

Friday, July 15, 2011

Selamat pengantin baru john & miza by dslr 






Maleh la nk cite bnyk…hahaha…mari kite hayati gmbr2 cute walimah sepupu aku ni..yang di snap by DSLR baru…hohoho…chow!!!!
Tp nk cite sikit psl bende alah yang mcm bulu merak berkepala harimau n badot hencem 2…korang tau ape name bnde 2???...orang jawa panggil persembahan ni sbg “BARONGAN”…dulu aku x suke ngn bnde2 2…menakutkan beb…tp skrg aku memg suke tgk..hahaha…yang mcm badut berhidung pnjang 2,namemnye PRENTOL…prentol 2 dimainkan by cousin aku sndri…memg siot ckt dk ni…abs sume org disakatnye…siap2 ade yg nangis terjerit2 lak..tp…meriah…weee~~~~….biase nye barongan ade kat kenduri2 org khwin…another details,,,aku x tau…google la senang…taip,BARONGAN…hihihi..

Saturday, July 2, 2011

Allah mengetahui segalanya

Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui akan sesuatu, maka Dia juga Maha Mengetahui persoalan yang bakal timbul di fikiran hambaNya. Maka Dia lebih dahulu menjawab persoalan itu dalam ayat-ayat-Nya.

Inilah jawapan Allah tehadap persoalan yang kadangkala timbul dalam hidup kita.

Kenapa semua ini terjadi padaku?

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." (Al-Baqarah : 216)

Kenapa terlalu berat ujian ini?

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan Kesanggupannya." (Al-Baqarah : 286)

Terasa kehidupan ini sudah tiada maknanya lagi bagiku. Mengapa?

"Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman." (Ali Imraan : 139)

"... ..dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir." (Yusuf : 87)

Bagaimana harus ku hadapi semua ini?

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk." (Al-Baqarah : 45)

Apa yang akan kudapat daripada semua ini?

"Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka.." (At-Taubah : 111)

Kepada siapa harus aku berharap?

"Cukuplah ! Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari-Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal." (At-Taubah : 129)

Berimankah aku?

"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta?" (Al-Ankabut : 2-3)

Renungi dan redhalah terhadap ketentuan Allah SWT. Pasti tersingkap hikmah yang tersembunyi di sebalik setiap ujian-Nya. Bersabarlah duhai hati. Moga kita menjadi hamba yang redha dan diredhai-Nya.

air mata tidak selamanya abadi


Ke mana perginya hari-hari gelap itu? Hilangnya tidak disedari. Lesapnya tidak mengesankan lagi.

Alhamdulillah. Akhirnya, detik-detik hitam itu sudah berlalu.

Pasti. Semua orang pastinya pernah diuji dengan pelbagai jenis dugaan. Semua tak terkecuali.

Namun, tanda perhatian dan kasih sayang Allah pada hamba-hamba-Nya ini seringkali disalah tafsirkan sebagai kemusnahan, disalah ertikan sebagai perhentian terakhir hidup bagi mereka yang lemah akal dan jiwanya.

Tidak, aku tidak akan sekali-kali menyalahkan mereka. Kelemahan adalah sebahagian 'anggota' manusia, ketidaksempurnaan pula ada 'nama timangan' mereka.

Dulu, ada satu kisah tentang rama-rama. Sering aku kisahkan cerita ini pada mereka yang dirundum kesedihan.

Dengan kisah ini jualah, terselit sekelumit harapan untuk menyisip secebis kekuatan buat mereka yang lemah.

Memang, aku tidak mampu menyanyikan lagu 'Semangat Yang Hilang' untuk mengobarkan kembali semangat mereka, aku juga tidak dapat memberi preskripsi ubat untuk menghilangkan ingatan-ingatan buruk itu, malah aku tidak akan mungkin punya kuasa ajaib untuk mengubah takdir jika bukan diri mereka sendiri yang ingin bangkit mengubah segalanya. Rama-rama bagiku cukup simbolik. Ia lambang perjuangan hidup. Ia terbang mengibarkan kepak warna-warninya yang indah dan memukau setiap mata yang memandang.
Namun, dulunya rama-rama ini tak lebih dari seekor beluncas.
Ya, seekor beluncas yang dibenci, dianggap perosak dan sering dijauhi.
Namun, kemudian berubah menjadi kepompong sebelum bertransformasi menjadi seekor rama-rama yang cantik.
Kisah rama-rama ini kisah benar, bukan rekayasa atau hikayat dongeng penuh fantasi tetapi lebih kepada teori logik, sebuah cerita saintifik.
Pernah, terdapat sekumpulan saintis sedang membuat kajian terhadap rama-rama. Mereka memerhatikan dengan teliti proses bagaimana seekor rama-rama keluar dari kepompongnya.
Ia kelihatan seperti kepayahan, terseksa untuk mengeluarkan diri.
Berjam-jam lamanya, rama-rama ini mencuba, mencuba, dan terus mencuba untuk keluar dari kepompong yang kecil itu.
Akhirnya, ia berhasil. Rama-rama ini pun terbang ke sana dan ke mari seolah-olah meraikan kebebasannya.
Saintis-saintis muda ini kemudian beralih kepada rama-rama yang lain.
Mereka sepakat untuk membantu mengeluarkan rama-rama ini dari kepompongnya dengan menggunting kepompong tersebut.
Rama-rama ini berhasil 'di'keluarkan dengan mudahnya.
Namun, tahukah kamu apa yang terjadi dengan rama-rama ini?
Tidak, ia tidak mati. Ia masih hidup, ia meneruskan hidupnya dalam keadaan cacat seumur hidup.
Ia tidak berupaya untuk terbang, tidak akan pernah mampu terbang seperti layaknya. Bukankah ini lebih malang?
Ternyata, segala kesukaran serta kepayahan ketika berusaha keluar dari kepompong itulah yang memberi kekuatan bagi seekor rama-rama untuk terbang.
Hakikatnya, apa yang tidak membunuh kita itulah yang melangsungkan kehidupan ini. Kita tidak akan kenal bahagia sebelum melalui sengsara, tidak kenal cinta sebelum faham erti benci, tidak menghargai senyuman tanpa air mata pedih.
Kitaran hidup ini perlu didalami, jatuh bangunnya, turun naiknya, takdir dan karma. Tentu, kata–kata ini sering kita dengar di mana-mana, "setiap yang berlaku pasti ada hikmah disebaliknya".
Ini bukan kata-kata kosong yang palsu. Bukan. Tetapi, jangan pula tanyakan padaku, bila dan bagaimana?
Tetapi bersabarlah. Airmata tidak abadi, kering suatu masa nanti. Percayalah, keajaiban itu pasti ada.

Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui akan setiap yang berlaku.

::::hati yang rapuh::::

Di hati kulakarkan sebuah impian
Yang aku namakan harapan
Apabila kutentukan arah serta tujuan
Rela kuhadapi cabaran

Jalan ke puncak itu beronak dan berliku
Menyukarkan pendakianku
Namun tetap kugagahi hati yang rapuh ini
Demi hasrat yang suci

Aku sangkakan harapan selembut impian
Yang menguliti tidur insan
Kiranya kehidupan tidak sedemikian
Goyah hatiku oleh kenyataan

Tak harus kuturuti kelemahan diri
Tak daya bertahan diuji
Lalu aku mengumpulkan semula kekuatan
Berlandaskan keimanan...

Tuesday, June 28, 2011

mari memuliakan 'Rejab'

FIRMAN Allah yang bermaksud: “Maha suci Allah yang menjalankan hambaNya (Muhammad) pada malam hari dari Masjidil Haram (Makkah) ke Masjidil Aqsa (Palestin), yang Kami berkati sekelilingnya untuk memperlihatkan kepadanya tanda (kekuasaan dan kebesaran) Kami. Sesungguhnya Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.” (Surah al-Israk, ayat 1)

Israk adalah perjalanan Rasulullah SAW dari Masjidil Haram di Makkah ke Masjidil Aqsa di Jerusalem, manakala Mikraj pula perjalanan Rasulullah SAW menuju ke langit ketujuh, Sidratul Muntaha, ‘Arasy dan Singgahsana (Kursi) Allah dan menerima wahyu dari Allah Yang Maha Besar.

Peristiwa ini menunjukkan kepentingan masjid dalam kehidupan umat Islam sebagai pusat pembinaan ummah dari aspek kerohanian, mental dan fizikal sekali gus pemangkin kebangkitan umat.

Baginda SAW diperjalankan dengan makhluk Allah bernama Buraq menjelajah bumi dan angkasa menyaksikan petala langit, diperlihatkan Kursi, Arasy, kekuasaan dan kebesaran Allah, maka ini menambahkan keimanan dan keyakinan dalam jiwa Baginda untuk terus berusaha menyampaikan risalah tauhid.

Salah satu peristiwa penting yang sewajarnya diambil perhatian ialah peristiwa pensyariatan ibadat solat lima waktu pada malam itu. Ibadat solat difardukan kepada umat Islam melalui pensyariatan secara langsung daripada Allah kepada Rasulullah di Sidratul Muntaha tanpa penurunan wahyu dan perantaraan Jibril

Pensyariatan solat secara langsung daripada Allah sekali gus mengangkat martabat dan nilai solat di sisi Allah. Solat adalah tiang agama, sesiapa mendirikan solat maka dia mendirikan agama. Sebaliknya sesiapa meninggalkan solat bermakna meruntuhkan agama.

Peristiwa Israk dan Mikraj sebenarnya mengukuhkan kepercayaan Muslim kepada perkara ghaib yang merakamkan waktu silam, kini dan akan datang, sekali gus mempamerkan kekuasaan serta keagungan Allah.

Begitulah penghayatan menyeluruh seharusnya difahami dan dipraktikkan oleh setiap Muslim dalam kehidupan seharian melalui peristiwa bersejarah Israk dan Mikraj. Ia bertindak sebagai pemangkin ke arah pengukuhan akidah, pengamalan ibadat secara konsisten dan perhiasan akhlak terpuji untuk meraih keredaan Ilahi serta kebahagiaan sejati di dunia dan akhirat.

Tanggal 27 Rejab setiap tahun, umat Islam di seluruh pelosok dunia akan menyambut peristiwa Israk dan Mikraj. Majlis memperingati peristiwa itu disambut penuh meriah dengan majlis ceramah supaya umat Islam mengambil iktibar terkandung dalam peristiwa terbabit.

Di antara amalan yang baik diamalkan di bulan Rejab ialah puasa dan bersedekah. Banyak hadis-hadis Nabi Sallallahu `alaihi wasallam menyebutkan tentang kelebihan puasa di bulan Rejab. Antaranya sebagaimana hadis yang diriwayatkan oleh At-Tabarani daripada Sa`id bin Abu Rashid bermaksud : ("Barangsiapa berpuasa sehari daripada bulan Rejab maka ia seperti berpuasa setahun, dan barangsiapa berpuasa daripadanya (bulan Rejab) tujuh hari, ditutup daripadanya pintu-pintu Jahannam (neraka), dan barangsiapa berpuasa daripadanya lapan hari, dibukakan baginya lapan pintu syurga, dan barangsiapa berpuasa daripadanya sepuluh hari, tidak meminta dia kepada Allah melainkan diberikannya, dan barangsiapa berpuasa daripadanya lima belas hari, menyeru orang yang menyeru dari langit : " Sesungguhnya diampunkan bagimu dosa-dosa yang lalu maka mulakanlah amal", dan barangsiapa menambah (hari puasa), Allah menambahnya (kelebihan).")

AKU INGAT LAGI ADE USTAZAH AKU BAGI ARTICLE…ARTICLE TU MAK AKU TAMPAL KAT BILIK SOLAT…IT ALL ABOUT KELEBIHAN BULAN REJAB…

SESIAPA BERPUASA PADA 27 REJAB,PAHALA MENYAMAI BERPUASA SELAMA 6 BULAN…MANAKALA JIKA DISERTAI DENGAN AMALAN BERSEDEKAH, PAHALANYA MENYAMAI BERPUASA SLEMA 1000 TAHUN… SELAMAT BERAMAL J

Thursday, June 23, 2011

aku jumpe 'harta' :?

p/s: tatau ni sape punyer hakcipta tak terpelihara..sila ambil ye...jumpe di celahan notes lame aku...n yg penting bukan aku punye!!..hoho


bertajuk: TEMAN

Tiada teman seperti kamu

Yang berada disisiku

Ku hargai tiap detik bersamamu

Sanjungi teman seperti dirimu

Namun engkau telah pergi

Tinggalkan aku sendiri

Aku tiada siapa lagi

Untuk menemani diriku sendiri

Mengapa ini yang terjadi

Ku masih memerlukan mu lagi

Kembalilah kepada diriku

Ku masih mengharapkanmu

sekembalinya aku ke shah alam untuk 1 malam :)

"pussy2 cat doll" :)


salam...

'anak itik tok wi mandi dalam kolam, sakit ape tokwi sakit sendi tulang'...lalalala

hahaha..merepek je...ok2..nk cite skt spnjang 1 hari setengah aku kat shah alm ni..

aku bertolak dr Bp semlm kul 8.30am..owh..lupe..ape purpose aku dtg shah alam ni????

nk amik transkip keputusan n surat pengesahan tamat belajar...hahaha...cm x caye je dh abs belajar..hohoho

sampai shah alm kul 11.30...ye2..aku pergi ngn si budak nadia ajeman 2..hihi...kitorg naek bas mini dr bustan ke sek 2..

x nk rase cm g kl lak die punyer lame kn smpai sek 2...hahaha..redha...then nek rapid g fac,...

erm...ni yg x best nk cite...kitorg amik 1 je trnskrip...2 pn slah office..hahaha...terok tol...ngatkn nk blek petang smlm..sbb ngt sume dh settle..tp...segalanye belom berakhir lg...surat pngesahan x dpt lg..

so...nk tido mane ni??OMG...kitorg pon isi mase lapang ngn jalan2..hoho...ajak my bestfren...syafiq zainal osman shah..tp jauh lak die nk g ke sunway..huhu..beb..kite jumpe next time k...regret giler x dpt jmpe :(

tgk midnight kat sunway..hohoo...GREEN LANTERN..syafiq kate x best..tp tiket dh beli...so tgk je lah...hahaha...rase cam tgk POWER RANGERS lak...kiki..ok la kan...

abs cite kul 1.15...pas 2...nk g mane ni????mcd???sejuk...nt x leh tido...huhu...umah bard???kesian die dh tido lak....

umah kwn nadia...giler besar umah die...best r...tido ngn selesa hbs...nsb bek x jd ape2...hohoho..

n skrg aku kat fak lagi...smentara tunggu kul 2pm nt nk blek kg...trnskrip n surat pngesahan sume dh selesai...hooorey!!!!!



Saturday, June 11, 2011

Siti Nurhaliza - Bukan Cinta Biasa




aku suke giler lagu ni...

aku tujukan kepada mereka2 yang aku cintai...lol ;)

Begitu banyak cerita
Ada suka ada duka
Cinta yang inginku tulis
Bukanlah cinta biasa

Dua keyakinan beza
Masalah pun tak sama
Ku tak ingin dia ragu
Mengapa mereka selalu bertanya

( korus )
Cintaku bukan diatas kertas
Cintaku getaran yang sama
Tak perlu dipaksa
Tak perlu dicari
Kerna kuyakin ada jawabnya oh...
Andai ku bisa merubah semua
Hingga tiada orang terluka
Tapi tak mungkin
Ku tak berdaya
Hanya yakin menunggu jawapnya

Janji terikat setia
Masa merubah segala
Mungkin dia kan berlalu
Ku tak mahu mereka tertawa

Diriku hanya insan biasa
Miliki naluri yang sama
Tak ingin berpaling
Tak ingin berganti
Jiwa ku sering saja berkata

Andai ku mampu ulang semula
Ku pasti tiada yang curiga
Kasih kan hadir tiada terduga
Hanya yakin menunggu jawapan

::::cerita baru::::

salam..
oh rindunye dgn blog aku ni..lame x update...muahx3x...huhu...
ape cite ye skrg??hohoho..aku pon x tahu nk tulis ape ni...
skrg ni aku duk umah jerk..looking for a job..hahaha...tp...sume nk tgk reslt...reslt tak kuar g..so,kene tunggu la yerk...
aku jadi bibik x bergaji kat umah...disamping tu..ceh cm wat karangan lak kan..hahah
aku jadi pengikut setia ayah,mak n udin g mane2...kire cam hulubalang la..pas 2 aku paw diorng...huhu...best..sbb dpt coklat..hoho...
in addition...adus...skema lak...hihihi..aku jage nenek aku yang tenga sakit skrg ni...setiap hari aku ulang alik dr umah aku ke umh atuk aku...biase nye pagi..x pon ptg...biase la kan org sakit..memg byk kerenah..
tapi...menjage org tua yang sakit ni bnyk mengajar aku erti kesabaran yang sebenar...aku sibukkan diri ngn layan kerenah nya n layan adik sepupu aku..AIN..hihi...dulu mase kck2 die ni slalu buli aku...skrg aku buli die..pdn muke die...hahahaha
mase nenek kene tahan kt hospital Pantai batu pahat...aku n naja jage nenek kat hospital...memg susah la kn nk tido..name pon jage org sakit..x kn nk tido lak kan...hihi...
pengalamn paling berharga yang aku dapt..aku cucikan najis nenek aku...mase 2 pagi2...aku nga bsuh baju kt umah...tetibe si ain dtg ngn kakak die..diorg ckp nenek aku buang air besar...
nenek pki lampin pki buang..tp yelakan..org tua..die x selesa...even kite pon...nenek dh menyusur ckt2 nk g toilet..si azli plak dh bingung..nsb baik aku dtg cepat...
memule tu bingung gak...yela x pernah..huhu..ok..bismillah..alhamdulillah..aku berjaya bersihkan nenek..seorng diri plak.2...yes!!aku bangga ngn diri aku...adk2 spupu aku lak duk tepi tgk aku..hahaha....lwk muke diorg...lepas tu..aku puas hati sgt2...sbb aku dh buat somthing yg rare bg aku..

ok2..sampai sini dulu..nenek panggil 2...mesti die nk somthg..ok..tata

Monday, May 23, 2011

ST12-JANGAN PERNAH BERUBAH (original clip)




Biarkan waktu teruslah berputar
Mencintai kamu penuh rasa sabar
Meski sakit hati ini kau tinggalkan
Ku ikhlas ‘tuk bertahan

Cintaku padamu begitu besar
Namun kau tak pernah bisa merasakan
Meski sakit hati ini kau tinggalkan
Ku ikhlas ‘tuk bertahan

Verse
Kau meninggalkanku tanpa perasaan
Hingga ku jatuhkan airmata
Kekecewaan ku sungguh tak berarah
Biarkan ku harus bertahan

Chorus
Jangan pernah kau coba untuk berubah
Tak relakan yang indah hilanglah sudah
Jangan pernah kau coba untuk berubah
Tak relakan yang indah hilanglah sudah

Ulang Verse
Ulang Chorus

Jangan pernah kau coba untuk berubah
Ku relakan yang indah dalam hatinya

Saturday, May 21, 2011

di sini..

hari ini aku menangis...semalam aku menangis...hari2 aku menangis...kenapa??? Ya Allah..bantulah aku untuk melupakan nya...sampai bila aku nak mcm ni..aku ketawa dalam air mata..aku senyum dalam kepiluan..

hati menangis lagi..wahai hati...bersabarlah..iini semua dugaan dari Ya Rabb..semua yang ditakdirkan ada hikmah tersembunyi...cuba untuk melupakan nya..Astagfirullah...susahnya...semakin kuat ikhtiar utk melupakannya,semakin kuat aku mengingatinya...

hati menangis lagi...air mata menjadi peneman lagi...sampai bila???bila semua ini akn berakhir???

kalau dia tahu ape yang aku rasa sekarang??aku x sanggup lagi mendengar kata2nya..terlalu pedih..hingga ke saat ini..aku x pernah marah...x pernah berdendam..

aku sentiasa mendoakn kebahagiaan nya didunia dan akhirat..Al Fatihah tidak pernah putus untuknya...semoga die sentiasa panjang umur dan berada di bawah keredhaannya...semoga die berbahagia disamping org yang tersayang..aku sentiasa mendoakan die berjumpa org yang memahami dan lebih menyayangi nya

dan..

aku masih di sini..bermuhasabah diri...mencari kesilapan diri..yang sentiasa menangisi hari2 lepas

Wednesday, May 18, 2011

::::tazkirah ringkas:::::

Jangan menagih kasih orang yg belum halal buatmu..
Tetapi dekatkan dia dengan cinta Rabb Yang Satu...
Insya Allah, apabila kamu memilikinya,
Dia jauh lebih baik dalam menyayangimu,
Berbanding kekasih yg sering mengungkapkan kata sayang dan rindu kepadamu..
...Walhal belum tentu dia akn menjadi pendamping di dunia dan syurga buatmu...
Wallahua'lam...

~i ❤ ISLAM~

Tuesday, May 17, 2011

apa itu cinta..ehem2 :)

"Adakah tapak tanganmu berkeringat, hatimu

berdebar kencang dan suaramu tersekat di dadamu?

Itu bukan Cinta, itu SUKA.

Adakah kamu tidak dapat melepaskan pandangan

mata darinya?

Itu bukan Cinta, itu NAFSU.

Adakah kamu menginginkannya kerana kamu tahu

ia ada di sana?

Itu bukan Cinta, itu KESEPIAN.

Adakah kamu mencintainya kerana itulah yang

diinginkan semua orang?

Itu bukan Cinta, itu KESETIAAN.

Adakah kamu tetap mengatakan kamu

menyintainya kerana kamu tidak ingin melukai

hatinya?

Itu bukan Cinta, itu BELAS KASIHAN.

Adakah kamu menjadi miliknya kerana pandangan

matanya membuat hatimu melompat?

Itu bukan Cinta, itu TERGILA-GILA.

Adakah kamu memaafkan kesalahannya kerana

kamu mengambil berat tentangnya?

Itu bukan Cinta, itu PERSAHABATAN.

Adakah kamu mengatakan padanya bahawa setiap

hari hanya dia yang kamu fikirkan?

Itu bukan Cinta, itu DUSTA.

Adakah kamu rela memberikan semua perkara

yang kamu senangi untuk kepentingan dirinya?

Itu bukan Cinta, itu KEMURAHAN HATI.

Tetapi

Adakah kamu tetap bertahan kerana campuran

antara kesakitan dan kegembiraan yang

membutakan dan tak terfahami ... menarikmu

mendekati dan tetap bersamanya?

ITULAH CINTA.

Apakah kamu menerima kesalahannya kerna itu

bahagian dirinya dan siapa dirinya?

Jika demikian, ITULAH CINTA.

Adakah kamu tertarik dengan orang lain tapi setia

dengannya tanpa penyesalan?

Jika demikian, ITULAH CINTA.

Adakah kamu menangis kerana kesakitannya

walaupun saat itu dia kuat?

ITULAH CINTA.

Adakah hatimu sakit dan hancur ketika dia

bersedih?

ITULAH CINTA.

Adakah hatimu gembira ketika dia berbahagia?

ITULAH CINTA.

Adakah matanya melihat hatimu dan menyentuh

jiwamu begitu mendalam sehingga menusuk?

Yang demikian itulah namanya CINTA.

p/s:sumber tentangcinta.com

keliru..confius...berserah

now...at shah alam...blek semula ke uitm..anta thesis..duk sini maybe 3 ari...smpai hari

khamis...nk dtg shah alam ni...aku penat pujuk hati..keraskan hati..tu x imbau blk kenangan2 kat

cni...aku kene kuat hadapi kenyataan...buat ape aku merana untuk org yang dh buang aku...

before ni..aku dh hmpir berjaya pujuk hati...tenangkan hati...yang die bukan milik aku...tp

malam tadi..aku chat ngn 'kawan' aku...aku confius lagi...sblm ni aku berhenti berharap...aku dh penat

menangis...aku kesian kat diri aku sendri..aku jadi makin kurus...n x sihat...

tp aku kene kuat..demi masa depan aku..berblk pada kawan aku td...die baik..die buat aku

tenang..die nasihatkan aku...tp tetibe...aku x tau knp aku pasang harapan lagi...hanya dia

lah(kawan aku 2) satu2nya hrpn aku yg terakhir yg bg nsht kt aku...

macm mane ni...malam tadi sblm tidur..kuat sgt ingatan aku pada die...tp..aku x nk berharap

lagi...dh x nk tunjuk muka sedih dpn org2 yang aku syang...

iye..aku ketawa..aku senyum..aku bergurau..tp bukan hati aku...dh 3 kali..mgkn tibe masenye

untuk aku undurkn diri...mgkn Allah nk tunjuk..aku bukanlah yg terbaik untuknye...

tp..wlupn aku berhenti berharap,aku still lg berdoa..semoga Allah dekatkan hati kitorng...aku tak

tahu...dan...sekarang ni..air mata kembali menemani..kenapa????aku x tahu...Ya Allah,kuatkan

lah hati aku...aku bersedih..aku sakit...aku rindu dia...tp...mgkn dia dh jumpa orang lain yg lebih

memahami dia..siapa tahu..try ignore ape org ckp...aku percayakan die..die kate die setia...aku

doakan semoga die sentiasa bahagia...kegembiraan dia,adalah kebahagiaan aku...pergilah

kamu...kalau itu yang buat kamu bahagia..aku disini sentiasa mendoakan kamu semoga sentiasa

diredhai Allah...

Wednesday, May 11, 2011

:::doa kami:::

“ Ya Allah. saya bermohon padaMu dengan seluruh kehidupan ini agar menjaga perasaan kecintaan ini. Kiranya dia benar-benar ditakdirkan buatku, maka satukanlah kami di bawah naungan cinta dan kasihMu. Dan jika dia ditakdirkan bukan milikku, maka Engkau jauhkanlah dia dari pandangan dan ingatanku. Perkukuhkanlah kesabaranku dalam menghadapinya dan titiplah ke dalam hatiku sifat keredhaan dengan takdirMu wahai tuhan.”

Tuesday, May 10, 2011

kegembiraan dikembalikan...Alhamdullilah

hari ni nk crite soal hepy...tnggal 6hb mei kegembiraan aku dikembalikan...aku mampu tersenyum gembira lagi...sebab...hihihi

habis paper material hari tu aku sedih sgt2 sebab kitorng bertembung tapi x bertegur sape...blek bilik nangis puas2..n jumpe paen..luahkan kat paen...paen tenangkan aku...suruh aku bersabar...

pkul 6.30 ptg...aku dapat mesej...dari die...die tnye soalan advance...sbb esoknyer paper advance lak...aku tergamam...spechless...hepy...sbb akhirnye die mesej aku gk...wlupn hanye tnye pasal study..hepy x terhingga...semangat aku cari jawpan tuk soalan yang die tnye...pas 2 aku cite kat paen...paen kate die suke tengok aku hepy... :)

esoknye...mase mkn tnga hari..die call aku...tnye pasal advance gak...exam start kul 2.15...aku suh die dtg kolej melati...senang aku nk explain kat die...x sampai hati dengar suare die yang susah hati...aku pn kuatkan semangat 2k berdepan n ajar die tnga hari 2...kitorng study dlm kete je...tp aku hepy sgt2...

petang 2 after paper..aku ngt nk jumpe supervisor ngn lily...tapi dr siti lak x de...kitorng pon blek la....die hon kitorg dr blkng mase kt dpan blok F...die tumpangkn kitorng balek kolej...

petang 2 gak paen kate pijan dtg shah alm nek KTM....sebenarnye,esok ahad aku mintak paen tolong hantar g beli ubatu ayah kt pasar pagi...tp..sbb pijan dh dtg...x sampai hati lak nk suh paen hantar aku....

malam 2...paen mesej aku,kate x leh hantar esoknye...paen suh mintak tolong "die"...aku takut sgt nk mesej die...berpuluh kali aku karang ayat,n bismillah sebelom send mesej kt "die"...respond:positive"...die kate ok...die suh ingatkan balek...

pahi ahad..aku bangun kul 7...blek dr toilet.."die" call..tnye dh siap ke belom...aku belom mandi pn mase 2...aku ngt die ido lagi..huhu...serba salah giler kt "die"...die kate die dh siap...tp die cool je...die kate,x pe...dh siap nt gtau k...dalam hati mcm x percaya...nk kuar ngn die ke ni???...hepy sgt...

die pesan suh bwk notes organo aku..mind map...smpai kat pasar..kitorng teruja tgk barang2 kt pasar 2...best..hepy je hati aku...sebab die ade dengan aku...die berkenan kt 1 sweater...aku menyesal smpai skrg sebb tak beli tuk die...sedihnyer...lps abis beli ubat...die ajak g makan..kitorg makan kat hakim..sepanjang jumpe 2,macam2 cerita yang die bgtau kat aku..ape rutin harian die pon die cerita...rindu giler nk dengar die bercerita...seronok dpat kongsi cerita same mcm dulu...aku bersyukur dlam hati,sebab aku die beri peluang tuk jumpe n ketawa same2 ngn die lagi...

after brkfst.kitorg g KFC...buat notes tuk die...aku excited sgt nk buat...sbb die ade pencil colour anak buah die punyer..oh ye...die bnyk cite psl anak buah die...ammar..aisyah...imran..arissa...semoga imran cepat sembuh...aminn...

x lame lpas ...kwan die dtg...agk mngejut gak...tp die tahu pasal kitorg...so,aku ok je...tp aku ade terase 1 bnde...lps kuar dr 7e,kitorg nk msuk kete...tp kwn die jln dulu..aku kt blkng..mase 2 "die" dh msuk kete...kwn die bukak pintu depan mean nk duk dpan..kt depan ade brg2 aku...aku agk terkejut..tp aku tenangkan hati...wat biase je...lpas 2 kwn die pndang aku...die tutup pintu blek...kwn die kate "ok,kali ni aku bagi ko duduk depan..selama ko xde ni pon,aku yang duduk depan"...aku terkesima...aku x cakap ape2...sebab aku takut org slah anggap pade aku...aku sedih wat seketika...tp aku pikir positive,,..mgkin die x de niat nk wat aku sedih....n x tau kate2 tu plak boleh wat aku tersentap...x pe lah..die x sengaje kot..mgkn niat die bergurau...tipulah kalau aku cakap aku x cemburu..sgt...tp...cemburu 2 kan tandenyer sayang..iye...terpulang pada cara msg2 handle rase cemburu 2...bak kate "die"...need time...try to digest this new thing...

watverpon..aku gembira n bersyukur sebab "die" sudi spend mase ngn aku lagi...thanks sgt.2...hepy x terkate...moga kegembiraan ini berkekalan..amin...Ya Allah satukan lah hati kami...aminn..

Monday, May 9, 2011

ini kawan???

salam...ptg ni ptg last aku study...coz esok last paper...mudah2an aku dapat wat ngn elok...aminn...

ade berita yang x sedap didengar...tp aku x tahu nk mengadu kat siapa...nk mengadu kat mak,x nk susah kn mak...

aku rase selama ni aku x pernah nk amek tahu markah orng lain...x kesah la carry mark ke, markah test ke, or markah kuiz...sebb pada aku,buat ape nk ambik tahu org lain punyer...just perbaiki diri sndri dh lah..klu nk tahu sgt pon tanyer sendri kat org tu...x payah nk jengah2 or sembunyi2 ambl tahu org lain punyer mark..

pling x boleh blah...siap hafal no matrik org lain...senang katenye nk tgk mrkah org 2...nt aku leh tolong tengokkn ko punyer sekali...begitu katenyer...x paham la..knp sampai cm 2 sekali nk amek tahu...sedihnyer bile jadi cmni...x sangke ye selama ni rupenye2 ko memang dh hafal no matrik aku....

lantak ko la...aku tahu la ko lg pandai dr aku...tp x payah la nk compare2 mark...for sure la ko menang kan...pas 2 nk hebohkan kt 1 u...ish...x paham aku...

sedih sgt ngn orang yg ade sikap mcm ni...x keluar dr kepompong sendri...sedih gak bile dh akhir sembaru dapat tahu....x pe la...x sampai seminggu pon lagi aku kt cni...pas2...suke hati ko lah pas ni nk skodeng sape...aku redhakan ape yang ko buat kat aku selame ni...memang aku bnyk pendam ape yg aku rase...mudah2an hidup kite diberkati Allah...

hari-hari hari ibu...jasa mak :)


inilah mak , ayah n aku.... :)
salam..

semalam hari ibu...walaupun lambat sehari aku post entry ni,tp aku awal 2hari wish hari ibu kat mak...hihihi...nama mak Siti Hayatin BInti Ismail...dilahirkan pada 31hb januari 1963...dengarnya dulu mak ni sorang gadis yang pemalu...chewahh...hihihi...mak baik sgt...suka dengar masalh anak2 die...kitorg x pernah berahsia ngn mak..even cite soal "cinta monyet" pon...mak mesti tahu...hihihi...siap bagi advice lgi...mak memang sporting la...the best!!!sayang mak sgt2...mak dah bnyk bersusah tuk kitorg 5 beradik yang nakal ni...ingat lagi dulu mase zaman mak menoreh getah...mase 2 kitorng kecik2 lagi...aku abru masuk sekolah tadika...abng lak darjah 2 kot...udin 3 tahun...faez x lahir lagi mase 2...tp faez dh lahir pon mak still lagi menoreh getah...ayah lak mase 2 meniaga sayur n ikan...pagi2 mak bngun kejut kitorng g sekolah..aku ni lak jenid leceh...mesti nangis nak g sekolah...ishhhh2...x senonoh tol...tp mak sabar lagi layan kerenah aku...time cuti sekolah,sabtu n ahad..kitorg ikut mak g kebun noreh getah....tp x tolong pon...tolong main...hihi...aku n abang maen baling monyet ngn biji getah..kitorang dah lali dgn kene gigit nyamuk...sblm mak start menoreh mak wat unggun api tuk kitorng...wat halau nyamuk katenyer....mase 2 kan g menorehh naek moto ayah yang besar 2...aku duk kt depan,kat atas tangki minyak...abg n udin lak kt blakang...pergh...giler rock mak aku pandai bwk moto 2...hihi...tp mak x kesah pon orang kate ngate n pandang2 die...die selamber jer...cari rezeki la kate kan...tp kn mase dulu getah x mahal cm sekarang ni....sekilo rm1.60 dulu...sekarang sekilo dh rm6...jauh beza ...dulu mak selalu jual getah kat apek kg kitorg name LELEK...apek 2 hidup lagi smpi sekarag...hahaha...bile die nk getah kt kebun dulu,kitorg kejar gerabak die dr belkang...wah,besnye zaman kanak2...tp bile ingt susah payahnye mak jage kitorg smbil menoreh,sedih sgt2...kene kejar anjing,beruk,babi, monyet...kadang2 2 kn ade orang mengintai...takut giler...faez lahir pulak...bile die besar ckt,kdg mk bwk g noreh....aku x kuat sgt lagi nk dukung die mase ...so,bile die menangis je,mak akn dukung die sambil menoreh...oh,besarnye pengorbanan mak...sekarang mak dh keje kat kilang munchys...sepatutnyer mak rehta je kt rumah..tp mak kate bosan duk umah...x de kawan nk berbual...mak...

kitorng nk keje bagus2..nk cari duit bnyk2...nk balas jasa mak ngn ayah yang lahirkn n jage kitorng yang nakal tapi kiut ni sampai la besar gajah cm ni...kitorg doakn mak n ayah dapat pergi haji tahun ni....kitorng doakn mak n ayah sentiasa sihat walafiat dn sentiasa dilindungi ALLAH...sayang mak n ayah sgt2....jasa mak n ayah x terhingga...

Thursday, May 5, 2011

cantiknya lelaki...indahnya wanita :)

Nak tahu dimana Kecantikan Lelaki??

Inilah Ciri-Cirinya….

1) Lelaki yang mampu mengalirkan air mata untuk ingatan.

2) Lelaki yang sedia menerima segala teguran.

3) Lelaki yang memberi madu, setelah menerima racun.

4) Lelaki yang tenang dan lapang dada.

5) Lelaki yang sentiasa berbaik sangka.

6) Lelaki yang tak pernah putus asa.

Kecantikan lelaki berdiri di atas kemuliaan hati. Seluruh kecantikan yang ada pada Nabi Muhammad adalah kecantikan yang sempurna seorang lelaki…


Dan dimana Kegagahan Wanita?

Kegagahan seorang wanita bukan kepada pejal otot badan, tetapi pada kekuatan perasaan.

Ciri-Ciri Wanita yang gagah adalah…

1) Perempuan yang tahan menerima sebuah kehilangan.

2) Perempuan yang tidak takut pada kemiskinan.

3) Perempuan yang tabah menanggung kerinduan setelah ditinggalkan.

4) Perempuan yang tidak meminta-minta agar di penuhi segala keinginan.

Kegagahan perempuan berdiri di atas teguh iman. Seluruh kegagahan yang ada pada Khadijah adalah kegagahan sempurna bagi seorang perempuan.


Sabda Rasulullah SAW:

“Sebarkanlah ajaranku walaupun satu ayat ”

Surah Al-Ahzab : Ayat 71

“Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar.” *panduanislam.com


Wednesday, May 4, 2011

mak...abang is...aku...dan kolej...

hari2 tepon umah...hihihi...biase la kan..homesick..dr dulu smpai dh tua2 ni x pernah hilang...dh seminggu abang aku blek kampung...haishhh...sedihnyer...tak tahula dapat jumpe die ke x cuti ni...hari2 call rumah...die ade asyk tanyer x blek kg ke??...susah hati lak nk jawab...td pulak call rumah, mak yang jawab...mak pulak tanyer, minggu dpn kak ewa buat kenduri khwin...x nk blek ke??15hb..abang is lak nk g merisik 12hb...ish...serabutnyer...serba salah nk jawab...x sampai hati pon ade...12hb ade viva lak...13hb abang is dah blek terengganu..die cm nk suh gak aku blek after presentation...at least dpt jumpe skejap...wahai hati, kacau bilau nyer engkau...huhuhu...

klej pulak...ni yang aku MALAS GILER nk pikir..ish..nk kutuk,u sndri..x kutuk menyakitkan hati...11hb kolej last clearence...sape x hangin beb...kitorg nga serabut nk viva soknyer...jgn la pkse wat benda 'terpakse'...huhuhu...mane aku nk cmpak brg2 aku yang 'sikit' ni....stresss......x pe...cool beb...exam lg penting...lantak p la ngn system kolej skrg ni...nk menyusahkan student je...x bertimbang rase btul ....profesional la ckt...sabar dila...cool...chill...
http://www.emocutez.com

k2...nk smbung study ni.. x leh malas2...i want to be a good daughter...i want to be a good girl...
study smpai pengsan...eh, x...study smpai bile2..

http://www.emocutez.com

tp jangan jadi cmni lak ye bile study...faham lebih or tido lebih??...

http://www.emocutez.com

klu dh ngantuk 2 tidur je...x payah nk peningkan kpale...study itu kn santai....trademark baru....:)

http://www.emocutez.com

k2...senyum sokmo
http://www.emocutez.com

Monday, May 2, 2011

exam hampir tiba.. :)

final sem...hihi...exam aku start hari khamis ni...5hb 5...orang lain rami yang dh hbis exam pon...aku x start lg...12hb plak ade viva...15hb akk sepupu wat kenduri khwin..kene balek kg ni...MESTI...hahaha...18hb lak kene hantar thesis..pas 2???...end of the story...hohoho...sedih lak rasenyer nk tinggalkn UiTM ni....

ok ni la jadual eaxam aku...

5th mei Thursday MGT 658 2.15pm- 5.15 pm F6
6th Mei Friday CHM678 8.30 am- 10.30 am B426
7th Mei Saturday CHM673 2.15 pm- 4.15 pm B424
10th Mei Tuesday CHM 676 9.00 am- 11.00 am B 424

ok2...meh jom kite study kn diri kite wat kesekekiankalinyer...hihi

http://www.emocutez.com

Good luck semua kawan2... :)

http://www.emocutez.com

Sunday, May 1, 2011

:::rindu:::

jam menunjukkn pkul 5.45ptg...Subhanallah...tertidur rupenyer..tiba2 hati di pagut rasa sayu yang teramat...rindu kpd si dia datang menerjah...tanpa diundang airmata jatuh menghiasi pipi...Astaghfirullah...asyik dengan melayan kesedihan lupa tanggungjawab kepada Yang Berkuasa...

selesai membersihkan diri...solat kewajipan yang tergendala ditunaikan dgn pnuh rase rendah diri di atas kekurangan yang ada...doa dipohon dan dipanjatkn supaya dieberi kekuatan untuk menghadapi segala dugaan mendatang..

termenung di atas sejadah yang terbentang...mengenang nasib diri...3 tahun perkenalan di UiTM bnyk meninggal kenangan2 manis dan pahit...mengenalinya sebagai seorang sahabat adalah memori yang takkn dpat dilupakan...terlalu indah untuk diungkap dgn kata2...namun semua yang diharapkan akn sentiasa indah x kn sentiasa indah untuk selmanya..

di mana silapnyer??...diri sendiri...saat ini satu persatu kenangan terakam di ingatan...siapa sangka perkenalan yang bermula sbg seorang sahabat telah menimbulkan rase aneh didlm hati ini...

tapi sekarang...hakikat harus diterima saat keserasian tidak pernah ada...sukarnya menerima kenyataan ini...hanya Allah yang tahu...setiap hari berteman air mata yang tak pernah putus kunjung tiba...memori2 indah sentiasa segar diingatan...

terkenang saat kami study bersame2...di bukit cerakah rumah 4 musim kami mencari tempat yang tenang untuk mengulang kaji...di library, McD,KFC, Starbucks,Pizza HUt...terimbau kembali saat dia menemani membeli baju untuk dinner yang lepas...namun...itu semua hanya tinggal kenangan...tak sanggup disingkap lagi..terlalu benci kah dia kepda aku hinggakn semua mesej yang aku hantar tidak pernah dibalasnya....

mungkin tiada lagi tempat aku dihatinya...aku percaya kepada ketentuan Allah...kita hanya boleh merancang Tuhan yang menentukan...memohon diberi kekuatan dan kesabarn diatas ujian yang diberikan saat2 menempuh peperiksaan semester akhir, Viva dan Thesis...

Al-Quran menjadi peneman setia...mencari ketenangan dan kekuatan...aku tidak layak berdamping disisinya...itu yang harus aku terima...krna..aku sentiasa menyakiti hatinya...tak sanggup lagi melihat kesedihannya...namun,di hati ini...tidak pernah terpadam namanya...terlalu kuat perasaan ni...apekan daya...semuanya telah berlalu...biarlah Tuhan yang menentukan segalanya...

doa kepada Yang Esa aku panjatkan...semoga kami masing2 dikurniakn kejayaan didunia dan akhirat...sedikit dendam mahupn benci tidak pernah ada dalam hati ini untuknya...malahan sentiasa mengharapkan yang terbaik untuk si dia...semoga diberi kerahmatan dan kekuatan dalam mengahdapi setiap dugaan...InsyaAllah...ade jodoh..kite bertemu lagi...sejuta kemaafan kupohon atas kekhilafan ku selama ini...

andainya 'dia' tahu...

Andainya lelaki tahu..

Apabila seorang perempuan jatuh cinta,

lelaki itu tidak semestinya punya segalanya

tetapi lelaki itu adalah segalanya di hatinya.

Andainya lelaki tahu..

Apabila seorang perempuan itu mengalirkan air mata,

itu bukan bermakna dia lemah,

tetapi dia sedang mencari kekuatan

untuk terus tabah menyintai lelaki itu.

Andainya lelaki tahu..

Apabila seorang perempuan marah,

memang dia tidak mampu mengawal perasaannya

tapi percayalah, itulah maknanya

dia sangat mengambil berat dan menyayangi lelaki itu.

Lihat saja pasangan yang baru bercinta, mereka jarang bergaduh.

Tetapi percayalah semakin bertambah sayang mereka pada seseorang,

semakin pula banyak pertelingkahan yang berlaku.

Andainya lelaki tahu..

Apabila perempuan bercakap banyak,

dia tidak pernah bermaksud untuk membuat anda rimas,

tapi dia mahu lelaki mengenalinya dengan lebih dekat.

Andainya lelaki tahu..

Apabila perempuan berkata dia mahu anda berubah,

itu bukan bermakna dia tidak mahu menerima anda seadanya,

tetapi dia mahu menjadikan anda lebih baik,

bukan untuk dirinya,

tetapi untuk masa depan anda.

Andai lelaki tahu..

Apabila perempuan cemburu dan tidak percayakan anda,

bukan bermakna dia tidak sayang..

tetapi dia terlalu sayangkan anda

dan masih menganggap anda anak kecil

yang masih memerlukan sepenuh perhatian.

Kadang2 dia terlalu risau sekiranya terlalu percaya,

anda akan mengkhianati kepercayaan yang diberi.

Naluri keibuannya sangat kuat.

Dia hanya mahukan yang terbaik untuk anda.

Andai lelaki tahu..

Apabila perempuan merajuk,

jangan kata dia mengada-ngada.

Dia bukannya mahu dipujuk dengan wang ringgit

atau hadiah sedozen,

tetapi cukup dengan perhatian

yang boleh buat perempuan rasa dihargai.

Andai lelaki tahu..

Apabila perempuan jarang mengatakan ‘i love u’,

itu tidak bermaksud dia tidak menyintai

tetapi dia mahu lelaki itu merasai sendiri cintanya,

bukan hanya hadir dari kata-kata

tetapi juga melalui bahasa tubuhnya.

Andai lelaki tahu..

Apabila perempuan kata dia rindu sama kamu,

dia benar-benar maksudkannya.

Apabila berjauhan, bayanganmu akan sentiasa bermain di mata.

Andai lelaki tahu..

Apabila perempuan kata lelaki lain itu lebih baik dari kamu,

jangan percaya kata-katanya

kerana dia hanya mahu menguji kamu.

Dia mahu melihat sejauh mana kamu sanggup menjadi yang terbaik di matanya.

Walaupun sebenarnya memang kamulah yang terbaik di hatinya.

Selagi dia dengan kamu, percayalah,

walaupun perempuan menganggap masih ramai lagi yang lebih baik di matanya

tetapi di hatinya, kamu tetap yang terbaik.

Andai lelaki tahu..

Apabila perempuan menjadi degil,

dia bukan bermaksud untuk menjadi degil

tapi dia mahu melihat

sejauh mana lelaki itu mampu bersabar dengan kerenahnya.

Percayalah, hati perempuan itu sangat lembut.

Andai kena caranya,

jangan terkejut kalau akhirnya dia menukar fikirannya dalam masa sesaat.

Andai lelaki tahu..

Apabila perempuan berkata,

“tolong tinggalkan saya!”,

dia tidak bermaksud menyuruh anda pergi selamanya.

Dia hanya mahu menenangkan fikirannya sebentar saja.

Apabila dia kembali tenang,

percayalah dia akan mencari anda semula.

Itu tandanya dia benar-benar menyintai anda.

Perempuan sukar untuk mengawal perasaan.

Dia terlalu emosional.

Tapi dialah yang paling menyayangi anda

dan sangat sensitif dengan perubahan pada diri anda.

Andai lelaki tahu..

Sememangnya Allah menciptakan lelaki dan perempuan itu

dengan perbezaan yang tersendiri.

Tetapi sekiranya mereka saling memahami,

mereka akan saling melengkapi dan menyempurnakan.

Perempuan itu diciptakan oleh Allah indah sekali.

Di sebalik air matanya,

tersimpan seribu satu kekuatan

yang bakal menjadikan seorang lelaki itu merasa selamat bersamanya.

Biarpun zahirnya perempuan itu tampak lemah

tapi dia punya kekuatan tersendiri

yang bisa menggoncang dunia

dan mungkin bisa pula membuat lelaki menjadi lemah kerananya.

Jadi hargailah kehadiran seorang perempuan dalam hidup anda

kerana dia didatangkan bukan dengan kelemahan sahaja

tetapi dia juga ada kekuatan untuk menyokong anda

dan membuatkan hidup anda lebih sempurna.

Dialah yang bakal menjadi perempuan bekerjaya, isteri juga ibu

yang terbaik untuk anak2 anda.

i'm sorry...




i know i am not perfect
i'm such a bad girl


if i knew what's on ur mind.
but i don't want to know now.
i've had it enough

peoples are watching. and i couldn't stand it
people are grabbing stories that don't even true
but they believed it.
that's the way it is

i'm stuck, i'm blank
i'm blur and i dont know what to do
recite every single surah Al Quran i knew to calm me down
but the tears are keep falling
drowning my cheeks..

i just don't know what to do
all the bad things is refer to me
okay.
that's fine


just take care of urself.

i'm saying sorry right here.. i'm truly very sorry for what i've done
or what u said i've done..

and i forgive u, incase i'm gone without u ..
i have the chance to say
"i'm sorry"

i know what deep in my heart...

and its only...

....your name...


http://www.emocutez.com

sorry...sorry...sorry....sorry....please forgive me :(

im waiting for u...tak prnh jemu tggu mesej dr u...n tak pernah jemu menunggu u reply mesej...